Novosti
4. kongres

Institucije povijesti umjetnosti

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i Institut za povijest umjetnosti organiziraju 4. Kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti, koji će se održati od 24. do 26. studenoga 2016. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

-
PROGRAM (pdf)

KNJIGA SAŽETAKA (pdf)
-

Institucije povijesti umjetnosti

Nedvojbeni epistemološki i društveni izazovi kroz koje povijest umjetnosti, zajedno s ostalim humanističkim disciplinama, prolazi na putu – vjerujemo – svoje profesionalne budućnosti, uvijek su dobro vrijeme za promišljanje temeljnih institucionalnih oblika koji su je povijesno oblikovali, osiguravajući joj integritet autonomne znanstvene djelatnosti sve do današnjih dana.

Pretpostavljajući da pojam „institucije“ pruža dovoljno širok okvir za refleksiju o razvoju discipline u povijesnom vremenu, ali i za raspravu o sadašnjem razumijevanju njezinih disciplinarnih zadaća, odabrali smo ga kao krovnu temu 4. kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti. Pojam institucije postavljamo u njegovome širem značenju organizacijskoga načela ili koncepta koji određenu djelatnost ili ponašanje ustanovljuje kao društveno funkcionalne, pa nam je stoga namjera zadanim naslovom obuhvatiti ne samo fizičke ustanove koje generiraju ili posreduju povijesnoumjetničko znanje, već i sve druge oblike djelovanja i forme mišljenja, koje disciplini povijesti umjetnosti daju pravno-običajni i metodološki legitimitet: dakle, od muzejskih i akademskih institucija u rasponu od galerije do časopisa, preko modela povijesnoumjetničke naracije u rasponu od monografije do sinteze, pa sve do osnovnih kategorija historizacije umjetničkih fenomena – ukratko sve što nam pruža mogućnost da svoj vlastiti rad promatramo u kontinuitetu znanstvene discipline, vodeći nas sviješću da svaki pojedinačan doprinos posjeduje normativnu valjanost za disciplinu u cjelini.

Tematske cjeline*

  • Muzeji, galerije i stvaranje kanona
  • Pisanje povijesti umjetnosti
  • Velika trijada: autor – djelo – publika
  • Metodologija: od stilskog identiteta do društvenog znaka
  • Povijest umjetnosti i društvena inicijativa
  • Zaštita spomenika i konzervacija
  • Povijest umjetnosti u obrazovnim sustavima
  • Medijski život povijesti umjetnosti, institucija likovne kritike i zakoni intelektualnog tržišta

* Detaljniji opis tematskih cjelina možete pročitati ovdje.

U radu 4. kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti možete sudjelovati izlaganjem ili organizacijom tematskog panela s pozvanim sudionicima.

Prijedlozi izlaganja i prijedlozi tematskog panela s pozvanim sudionicima (do 900 znakova) šalju se na adresu kongres / ipu.hr do 1. ožujka 2016. Predviđeno trajanje izlaganja je 10 minuta. Uz prijedlog izlaganja ili panela potrebno je poslati kratku biografiju.

Organizatori će do 4. travnja 2016. obavijestiti prijavljene o prihvaćanju teme izlaganja odnosno panela.

U svrhu objavljivanja Zbornika koji se planira izdati po završetku rada kongresa svi izlagači svoje priloge trebaju poslati do 15. prosinca 2016. na kongres / ipu.hr.

Predviđena dužina priloga je do 10 kartica teksta. Autori se mole da u načinu citiranja te opremi priloga slijede navedene upute (ovdje).

Kotizacija za izlagače čiji je rad prihvaćen iznosi 300 kn (za članove DPUH-a 200 kn).

-
Zbornici kongresa održanih 2001., 2006. i 2010. godine dostupni su ovdje:

-
Organizacijski odbor
Sanja Cvetnić, Irena Kraševac, Zvonko Maković, Ivana Mance, Milan Pelc, Martina Petrinović

Izvršni organizator
Krešimir Juraga

    Organizatori
    Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
    Preradovićeva 44, 10 000 Zagreb
    www.dpuh.hr

    Institut za povijest umjetnosti
    Ulica grada Vukovara 68, 10 000 Zagreb
    kongres / ipu.hr
    www.ipu.hr

    -
    Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

    -
    Pokrovitelji kongresa: Ministartsvo znanosti Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.