Projekti

Crkvena umjetnost i hrvatski naručitelji od 16. do 18. stoljeća

Projekt ustanove

Znanstvenoistraživačke teme ovog projekta vezane su uz prioritetna istraživanja crkvenih umjetnina (oltara, slika, kipova, crkvenog namještaja, relikvijara, monstranci, crkvenog posuđa) kao i umjetnina naručenih od pripadnika svećeničkog staleža. Metodologija će uključivati primarna povijesnoumjetnička pitanja (autorstvo, datacija, stil), no interpretativni naglasak će biti na aspektima funkcije, reprezentacije, ikonologije i narudžbe.

U fokusu voditelja projekta će biti oprema franjevačke crkve Svetoga Jeronima u Slanom, isusovačke crkve Svetog Ignacija u Dubrovniku, napuljske umjetnine dubrovačkih naručitelja, te umjetnička baština hrvatskih „kolonija“ u Italiji odnosno umjetnine povezane s djelatnošću Ilirsko-ugarskog kolegija u Bolonji i Bratovštine Svetoga Jeronima u Rimu. Usto će se istraživati ikonografija nacionalnih svetaca. U fokusu suradnica na projektu će biti djela slikarstva i skulpture u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Cilj projekta je podastrijeti nove spoznaje o dosad neistraženim ili slabo istraženim umjetninama hrvatske, talijanske te srednjoeuropske umjetničke baštine. Time se pridonosi ne samo boljem razumijevanju zajedničke regionalne prošlosti, već i boljem regionalnom povezivanju u sadašnjosti.

-
Voditelj projekta

dr. sc. Daniel Premerl, znanstveni suradnik, u zvanju višeg znanstvenog suradnika

Znanstvenici
dr. sc. Mirjana Repanić-Braun, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju
dr. sc. Vlasta Zajec, viša znanstvena suradnica

Stručni suradnici
Paolo Mofardin, fotograf

Trajanje projekta: 2019.–2023.

Šifra projekta: PU-IPU-2019-12