Obavijesti
Predavanje

Istraživanje romaničkog slikarstva Dalmacije

Predavanje Matka Matije Marušića „Istraživanje romaničkog slikarstva Dalmacije – slika, tekst i materijali“ održat će se online u organizaciji IIC-Hrvatske grupe 10. lipnja 2021. u 18:00 sati.

-
U izlaganju je riječ o novijim istraživanjima romaničkih raspela iz Zadra. Tri velika slikana raspela – iz zbirke Franjevačkog samostana, crkve sv. Mihovila te uništeno raspelo iz crkve sv. Marije Male – pripadaju nevelikoj grupi slika na dasci iz 13. stoljeća koje sadrže citate iz liturgijskih i pobožnih napjeva, zbog čega predstavljaju izniman materijal za raspravu o odnosu slike i teksta te praksama pobožnosti.

Uključivanje zadarskih primjera u širu raspravu o cirkulaciji tekstova (ili tek ponekih stihova) – od Skandinavije od Mediterana – baca novo svjetlo na slojevitost slikanih raspela, i, općenitije, srednjovjekovnih predmeta pobožnosti. Osim toga, stoljetni interes istraživača za ove zadarske umjetnine svjedoči o promjenama povijesnoumjetničkih paradigmi pa će u izlaganju biti govora i tome kako se optika istraživača mijenjala do današnjih dana. Zaključno, istaknut će se mogućnosti novih „čitanja“ teksta, slike i materijala zadarskih raspela i, općenitije, najranijeg sloja dalmatinskog slikarstva na dasci.

-
Matko Marušić istražuje ikonografiju sakralnog prostora tijekom kasnoga srednjeg i ranoga novog vijeka te kultove vezane uz svete predmete, ponajprije raspela. U područja njegova interesa ubraja se povijest gradova na istočnom Jadranu. Godine 2019. obranio je disertaciju o urbanom razvoju Dubrovnika tijekom 14. i 15. stoljeća.

-
Izlaganje je organizirano u sklopu serije mrežnih stručnih predavanja Međunarodnog instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela IIC – Hrvatske grupe, a u okviru inicijative umrežavanja istraživača kulturne baštine.

Moderatorica programa je Ana Šverko, Institut za povijest umjetnosti, članica vijeća IIC – Hrvatske grupe, a inicijatorica Žana Matulić Bilač, Hrvatski restauratorski zavod, predsjednica IIC – Hrvatske grupe.

Više o inicijativi, kao i pregled dosadašnjih izlaganja možete pročitati ovdje.