Obavijesti
Izložba studentskih radova

Vlaho Bukovac – paleta 2022.

Izložba „Vlaho Bukovac – paleta 2022.“ (Galerija Putolovac, Ilica 112) predstavit će radove studenata Slikarskog i Nastavničkog odsjeka – smjer slikarstvo s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, inspirirane nesporednim uvidom u djela Vlaha Bukovca.

Povodom obilježavanja stote godišnjice smrti slikara Vlahe Bukovca (Cavtat, 4. srpnja 1855. – Prag, 23. travnja 1922.) u suradnji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, na proljeće 2022. organiziran je obilazak kulturnih institucija uz stručno vodstvo dr. sc. Irene Kraševac i Ariane Novine, dipl. pov. umj. sa ciljem upoznavanja studenata ALU sa zagrebačkom ostavštinom Vlahe Bukovca.

Studenti ALU provedeni su tom prigodom Bukovčevim atelijerom, jedinstvenim mjestom nastanka kapitalnih djela. Predstavljen im je svečani zastor „Slava njima, Hrvatski narodni preporod“, koji je Bukovac oslikao za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, te monumentalna slika „Razvitak hrvatske kulture“ u velikoj čitaonici stare Sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Interaktivan odnos studenata i djela Vlahe Bukovca kroz njihovo viđenje i interpretaciju – za današnje pojmove „klasičnog, akademskog“ slikarstva, bio je svojevrstan izazov kako za studente preddiplomskog i diplomskog studija Slikarstva i Likovne kulture, tako i za njihove mentore. Većina studentskih radova referira se na Bukovčeva poznata djela, u kojima je često prisutna klasična ikonografija, poseban senzibilitet za boju i specifičan način prikaza inkarnata (do sada u našoj likovnoj umjetnosti neponovljen) na prikazima ljudske figure.

-
Kontakt: Irena Kraševac