Obavijesti
Panel rasprava

Žena u promociji turizma Hrvatske

U organizaciji Instituta za turizam održana je 3. lipnja 2022. godine u prostorijama HKD Napredak rasprava na temu „Žena u promociji turizma Hrvatske“.

Uvodna izlaganja održale su dr. sc. Izidora Marković Vukadin (Institut za turizam, Zagreb) i doc. dr. sc. Jasenka Kranjčević (Institut za turizam, Zagreb), nakon čega su u panel razgovoru sudjelovale doc. dr. sc. Marija Gjurašić (Sveučilište u Dubrovniku), dr. sc. Tamara Bjažić Klarin (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb), mr. sc. Slavija Jačan-Obratov (HTZ), Goranka Tuhtan, mag. oec. (TIC Mrkopalj). Panelom je moderirala dr. sc. Sanda Čorak (Institut za turizam, Zagreb).

U turističkoj promociji Hrvatske, žene i motivi povezani sa ženama se često sugestivno koriste za privlačenje pozornosti, ali i za podizanje prepoznatljivosti i poželjnosti destinacije kao odredišta za, primjerice miran, obiteljski odmor. S druge strane, bez obzira na učestalo korištenje žena kao elementa turističke promocije, uloga žena u promociji turizma do sada uopće nije istražena. Stoga je Institut za turizam započeo istraživanje o ulozi žena u promociji hrvatskog turizma, s naglaskom na razdoblje od sredine 19. stoljeća pa do 80.-ih godina 20. stoljeća. Položaj i uloga žene u promociji turizma, osim s aktivnostima u turizmu, može se povezati sa sociologijom, kulturom, umjetnošću, a indirektno i s politikom.

Ovim povodom otvorena je i istoimena izložba koju je moguće pogledati u prostorijama Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.

Više informacija ovdje.

-
Kontakt: Tamara Bjažić Klarin