Obavijesti
Novo izdanje

Teksture arhitekture Stjepana Planića

Objavljeno je elektroničko izdanje edukativne slikovnice posvećene arhitekturi Stjepana Planića, ilustratora i autora edicije Danijela Srdareva.

Publikacija „Planić – teksture arhitekture“ ilustracijama i kratkim crticama dočarava put arhitekta Stjepana Planića od Drage Iblera, grupe Zemlja, Rudolfa Lubyinskog i Bauhausa preko utjecaja Frank Lloyd Wrighta i japanske arhitekture s naglaskom na teksture i zanimljive tlocrte, primjerice okruglu Vilu Fuhrmann na Gornjem Prekrižju kao strukturalno jedinstvo artikuliranog moderniteta i prepoznatih autohtonih vrijednosti.

Slikovnica na jednostavan i zanimljiv način djeci predstavlja rad arhitekta Stjepana Planića, oplemenjuje njihova znanja i od najmlađih dana uvodi ih u svijet arhitekture i dizajna zasnovanim na primjerima najznačajnijih stvaraoca koje je iznjedrila sredina u kojoj živimo.

U pripremi izdanja autor je surađivao s Ivanom Haničar Buljan i u neposrednom radu s građom dostupnom u Arhivu Stjepana Planića, koji je pohranjen u Institutu za povijest umjetnosti.

Program Arhitektura za djecu podržan je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH kao program digitalne prilagodbe i kreiranja novih kulturnih i edukativnih sadržaja. U ediciji su dosad objavljene publikacije posvećene Ivi Vitiću, Vjenceslavu Richteru i Bernardu Bernardiju.

Video najava dostupna je na platformi Vimeo.

-
Kontakt: Ivana Haničar Buljan