Obavijesti
Za obnovu Zagreba

Početak obnove Muzeja arhitekture

U Muzeju arhitekture HAZU (Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb) u ponedjeljak 28. studenoga 2022. započeli su radovi konstrukcijske obnove nakon potresa 2020.

Obnova Vile Ehrlich-Marić izvodit će se u fazama: konstrukcijska obnova do 15. ožujka 2023., energetska obnova do rujna 2024., a cjelovita obnova planira se dovršiti do kraja svibnja 2026. godine.

Institut za povijest umjetnosti izradio je 2021. konzervatorski elaborat Vila Ehrlich-Marić: Ulica Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb: povijest gradnje, valorizacija i prijedlog konzervatorskih smjernica (autorica: dr. sc. Tamara Bjažić Klarin, dipl. ing. arh.).

-
Vila Ehrlich-Marić u kojoj je smješten Hrvatski muzej arhitekture HAZU, zaštićeno je kulturno dobro s perivojem i jednim od najljepših panoramskih pogleda na grad Zagreb. Nalazi se u Ulici Ivana Gorana Kovačića 37, odmah nasuprot Nazorova spomenika i park šume Tuškanac. Vila Ehrlich izgrađena je 1891. godine kao ljetnikovac Hermanna i Marije Ehrlich u nekadašnjoj Ulici Josipovac. Današnji oblik vile datira iz 1928. godine kada je temeljito pregrađena prema projektu arhitekata Slavka Benedika i Aladara Baranyaja za tadašnjeg vlasnika dr. Artura Marića, poznatog zagrebačkog industrijalca. Uprava za zaštitu kulturne i prirodne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske donijela je 2006. godine rješenje o upisu vile Ehrlich-Marić s vrtom u granicama parcele u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Vila je iznimno dobro sačuvan primjer građanske stanogradnje jer nije bila izložena nekontroliranim pregradnjama i dogradnjama, već je i danas u izvornom obliku kako je projektirana 1927. godine s kvalitetnim prostornim rješenjima i suvremenim oblikovanjem izrazite ambijentalne i arhitektonske vrijednosti.

Više informacija o ovdje.

Elabort preuzmite ovdje.

-
Kontakt:
Katarina Horvat-Levaj
Tamara Bjažić Klarin