Obavijesti
In memoriam

Doris Baričević (1923. – 2016.)

Doris Baričević s majkom i Anđelom Horvat
(u pozadini lijevo) nakon promocije u
doktora znanosti 6. svibnja 1971. godine.

-
Dugogodišnja suradnica Instituta za povijest umjetnosti dr. sc. Doris Baričević preminula je 31. ožujka 2016. Želimo ovim putem istaknuti njezin veliki doprinos hrvatskoj povijesti umjetnosti, a posebice poznavanju baroknog kiparstva kontinentalne Hrvatske.

Od 1967. i prvog znanstvenog članka o glavnome oltaru zagrebačke katedrale, do nedavno objavljena članka u časopisu KAJ, napisala je Doris Baričević više od stotinu radova o protagonistima, nastanku i stilskom razvoju baroknog kiparstva sjeverne Hrvatske, zavrijedivši s razlogom reputaciju najvažnijeg istraživača toga izuzetno zahtjevnog, raznorodnog i velikog korpusa. Metodološki se oslanjajući na visoko postavljene kriterije klasične škole povijesti umjetnosti – opsežna terenska i arhivska istraživanja, komparativnu analizu i interpretaciju – oblikovala je ili dopunila opuse brojnih kipara Ackermana, Altenbacha, Komersteinera, Riedla, Weinachta, Szeverina, Schokottniga, Strauba, Holzingera, da spomenemo samo neke, te kiparskih radionica – franjevačke, pavlinske, Branjugove...

Osobito zanimanje iskazala je u svojim istraživanjima za pokrajinsko kiparstvo, za koje je smatrala da svojevrsnom sinergijom regionalnih varijanti srednjoeuropskog baroka i lokalne tradicije u djelima malih, uglavnom anonimnih autora, utjelovljuje umjetničko htijenje domaće sredine.

Važan rezultat znanstveno-istraživačkog rada Doris Baričević je i izuzetno vrijedna fotodokumentacija, sustavno stvarana od 60-ih godina 20. stoljeća, u kojoj svaki snimak, njezin autorski rad, nosi dragocjeno svjedočanstvo o izvornom izgledu brojnih baroknih kipova u drvu i kamenu, kao i oltarnih cjelina i propovjedaonica. Vjerujemo da će, pohranjena u Arhivu Zagrebačke nadbiskupije, njezina dokumentacija i nadalje biti nezaobilazna u procesu obnove i daljnjeg proučavanja hrvatske kiparske baštine 17. i 18. stoljeća.

Godine 2009. dodijeljena joj je nagrada DPUH „Radovan Ivančević“ za životno djelo te Nagrada HAZU za knjigu „Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske“. Nagradu HAZU dobila je i 2011. godine kao jedna od autorica monografije „Akademska crkva sv. Katarine u Zagrebu“. Obje su monografije objavljene u izdanju Instituta za povijest umjetnosti.

-
Vezani sadržaj: https://www.ipu.hr/article/hr/144/radovi-instituta-za-povijest-umjetnosti-28-2004