Obavijesti
Javno predavanje

Urbani razvoj Osijeka i Varaždina

U okviru programa Dani europske baštine 2017. godine dr. sc. Ratko Vučetić održat će u srijedu 25. listopada 2017. u 18:30 sati u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske (Preradovićeva 44) predavanje „Dva grada na Dravi – urbani razvoj Osijeka i Varaždina“.

Najave javnih predavanja u koja se u ovom ciklusu održavaju u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske pratite ovdje.

-
Nastanak i prostorni razvoj Varaždina i Osijeka uvjetovan je povoljnim položajem uz dravski prometni smjer, ključnu okosnicu urbanizacije kontinentalne Hrvatske. Formiranje naseobinskih struktura može se pratiti od razdoblja antike, no srednjovjekovna povijest oba grada u povijesnim izvorima bilježi se od 12. stoljeća. Različiti geografski, društveni i povijesni uvjeti utjecali su na stvaranje urbanih struktura, iz čega su proizašle i prostorne razlike u formiranju oba grada. Praćenjem povijesnih procesa može se sagledati presjek povijesno-prostornog razvoja gradova kontinentalne Hrvatske i njihove transformacije početkom novoga vijeka, kada oba grada dosežu visok stupanj urbanog razvoja u sličnim povijesnim okolnostima, no različitog kulturnog predznaka: Varaždin onog srednjoevropskog, Osijek osmanskog, a koji su bitno obilježili urbanizaciju prostora kontinentalne Hrvatske.

-
Ovogodišnja manifestacija Dana europske baštine tradicionalno posvećena je temi Baština i priroda: krajolik mogućnosti, kojom se želi naglasiti povezanost čovjeka s prirodom te potreba za istraživanjem njezinih raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije.

Više informacija o programu Dani europske baštine 2017. godine potražite ovdje.

-
Kontakt: dr. sc. Ratko Vučetić