Obavijesti
Javno predavanje

Hrvatske utvrde za UNESCO

Dr. sc. Andrej Žmegač održat će javno predavanje „Hrvatske utvrde za UNESCO“ u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku u utorak 17. listopada 2017. s početkom u 19 sati.

U srpnju ove godine završen je postupak kandidiranja skupine utvrda Mletačke Republike za UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Riječ je međunarodnoj prijavi u kojoj su zajedno sudjelovale Italija, Hrvatska i Crna Gora. Od kandidiranih jedanaest lokaliteta, uspješno ih je naposljetku bilo šest. Kao što je poznato, među hrvatskim utvrdama na Listu je upisan sustav utvrda u Zadru te utvrda sv. Nikole u Šibeniku. Više informacija potražite ovdje.

Predavanje će predstaviti teškoće koje su pratile ovu kandidaturu, promjene koje su se zbivale između početka rada i završetka procedure, kriterije kojima se služi UNESCO te ocjene koje su bile upućene ovoj kandidaturi.

U sklopu predavanja ukratko će biti predstavljen i istraživački projekt o Antunu Jančiću, hrvatskom graditelju mletačkih utvrda, koji se od 2017. godine provodi uz podršku Hrvatske zaklade za znanost.

-
Kontakt: dr. sc. Andrej Žmegač