Posebna izdanja

150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Umjetnost i institucija

Irena Kraševac (ur.)

Cijena: 46,45 €


Urednica:
Irena Kraševac

Autori tekstova:
Ivana Andabaka, Tomislav Buntak, Josip Zanki, Irena Kraševac, Tamara Bjažić Klarin, Ana Šeparović, Ivana Mance, Lidija Butković Mićin, Sandra Križić Roban, Petra Šlosel

Recenzenti:
Tonko Maroević, Frano Dulibić

Dizajn i priprema:
Luka Gusić

Tisak:
Sveučilišna tiskara d.o.o.

Suizdavači:
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb – Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Materijalni opis:
448. str.; ilustr. u boji, dokumenti; izvori, literatura, kazalo

ISBN (IPU): 978-953-7875-53-4

-

Za razvoj hrvatske moderne umjetnosti od iznimnog je značenja osnivanje Društva umjetnosti 1868. godine u Zagrebu. Premda je tijekom prvog desetljeća tek nominalno postojalo, svoj zamah Društvo je dobilo 1879. godine kada se Iso Kršnjavi nakon studija u Beču i Münchenu vratio u Zagreb u kojem je u vrlo kratkom roku pokrenuo osnivanje najznačajnijih umjetničkih institucija i ustanova.

Društvo umjetnosti poslužilo je kao platforma iz koje će se u vrlo kratkom roku iznjedriti Muzej za umjetnost i obrt (1880.) i Obrtna škola, današnja Škola za primijenjenu umjetnosti i dizajn (1882.), Umjetnički paviljon (1898.), Moderna galerija (1905.) i Privremena viša škola za umjetnost i umjetnički obrt, današnja Akademija likovnih umjetnosti (1907.).

Društvo je tijekom svoje stoljeće i pol duge povijesti prolazilo brojne mjene koje su bile uzrokovane različitim unutarnjim promjenama i političkim predznacima, ali je uvijek davalo važan i čvrst okvir i potporanj za odvijanje i razvoj likovne umjetnosti u Hrvatskoj. Od formativnih godina krajem 19. stoljeća i prvih izložaba u Zagrebu, preko promjena institucionalne umjetničke djelatnosti koju su donosili novi društveni okviri tijekom cijelog 20. stoljeća, od malog Društva umjetnosti koje je okupilo nekoliko onodobnih zagrebačkih intelektualaca, razvilo se respektabilno Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, danas najveće umjetničko udruženje u Hrvatskoj koje broji 1900 članova.

Jubilej kojim HDLU obilježava 150 godina svog djelovanja, izuzetno je važan za cjelokupnu hrvatsku kulturu i umjetnost, jer se upravo kroz prošlost HDLU ponajbolje zrcali povijest naše moderne i suvremene likovne umjetnosti. Institucionalno okupljanje umjetnika kroz umjetnička društva započinje u razdoblju 19. stoljeća s ciljem jače prisutnosti u javnosti, osiguranja tržišta umjetnina i mogućnosti samostalnog razvoja kroz narudžbe. Svoj značaj središnje umjetničke udruge u Hrvatskoj, HDLU je gradilo tijekom burne povijesti 20. stoljeća u kojem se izmjenjuju utjecaji različitih političkih predznaka i okvira djelovanja. Naše je doba vrijeme promišljanja nove uloge i značaja vizualne umjetnosti i položaja umjetnika u suvremenom društvu. Kako bi to promišljanje dobilo svoje čvrste smjernice, potrebno je poznavati povijest Društva i osoba koje su ga gradile. Tekstovi u mnografiji pružaju nove spoznaje i interpretacije pojedinih faza u razvoju Društva i s njim povezanih događanja na hrvatskoj likovnoj sceni, a temelje se na znanstvenim istraživanjima, poglavito na arhivskim fondovima koji se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu i Arhivu za likovne umjetnosti HAZU.

Monografija je bogato opremljena slikovnim prilozima, preslikama ključnih dokumenata, fotografijama izložbenih prostora, pozivnicama, plakatima i naslovnicama kataloga koji svjedoče o aktivnostima Društva koje organiziralo preko 1500 izložaba u razdoblju od 1868. do 2018. godine.

-

Sadržaj

11
Ivana Andabaka
Uvodna riječ u povodu 150. obljetnice HDLU

13
Tomislav Buntak, Josip Zanki
HDLU danas

101
Irena Kraševac
Od Društva umjetnosti do Društva umjetnika – prvih sedamdeset godina djelovanja (1868.–1938.)

137
Tamara Bjažić Klarin
Dom likovnih umjetnosti u Zagrebu – od ideje do realizacije

173
Ana Šeparović
U znaku totalitarizama

201
Ana Šeparović
Razdoblje »tranzicije«: ULUH tijekom 1950-ih i 1960-ih

239
Ivana Mance
Od »staleškog« udruženja do društvene organizacije. HDLU 1968.-1991.

275
Lidija Butković Mićin
Zagrebački salon i njegova sekcija Prijedlog

295
Sandra Križić Roban
Nezaobilazan vizualni krajolik

347
Petra Šlosel
Izložbeni prostori Društva umjetnosti, ULUH-a i HDLU-a tijekom povijesti

375
Kronologija događanja 1868.–2018.

379
Popis izložaba 1868.–2018.

416
Popis predsjednika i uprava 1868.–2018.

419
Članovi 1868.–2018.

435
Godišnja nagrada HDLU-a

437
Izvori i bibliografija

439
Kratice

440
Autori

443
Kazalo osobnih imena

447
Izvori slikovnih priloga

-

Izvori slikovnih priloga: Arhiv Aleksandar Laslo, Zagreb; Arhiv Sandra Križić Roban; Arhiv Tošo Dabac, Zagreb; Arhiv za likovne umjetnosti HAZU, Zagreb; Državni arhiv u Zagrebu; Galerija Klovićevi dvori, Zagreb; Gradski muzej Sisak; Grafička zbirka NSK, Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Zagreb; Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Zagreb; Hrvatski povijesni muzej, Zagreb; Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb; Institut Tomislav Gotovac, Zagreb; Institut za povijest umjetnosti, Zagreb; Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb; Kabinet grafike HAZU, Zagreb; Muzej grada Zagreba; Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb; Muzeji Ivana Meštrovića, Atelijer Meštrović, Zagreb; Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Zagreb; Umjetnički paviljon, Zagreb; Zbirka Kovačić–Mihočinec, Zagreb

-

Cijena: 350,00 kn
Promotivna cijena (17.11.2018.): 300,00 kn

-

Objavljivanje monografije ostvareno je zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i sredstvima Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Program obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Cijena: 46,45 €