Obavijesti
Tribina

Obnova varaždinske sinagoge

Tribina „Obnova varaždinske sinagoge“, u organizaciji KD Miroslav Šalom Freiberger, održat će se 22. siječnja u 19 sati, u auditoriju Židovske općine Zagreb. Na tribini sudjeluju prof. Helena Njirić Paver, arhitektica i projektantica; Željko Trstenjak, konzervator, arhitekt; Ivana i Tomislav Kušan (Studio Kušan), arhitekti i dr. sc. Snješka Knežević, povjesničarka umjetnosti, moderatorica.

Varaždinska sinagoga nije stradala u doba Holokausta, zadržala je izvorni kor­pus i prostornu strukturu, samo su joj uklonjeni dijelovi koji nose simboličnu poruku: Ploče Zakona i tornjići s lukovičastim kupolama, dok je glavno pročelje bilo prekriveno modernističkom maskom, nakon što je poslije Drugog svjet­skog rata prenamijenjena u Narodno sveučilište i kino Park. Iako je pomalo propadala zbog neodržavanja i zaborava, zakrabuljena sinagoga dočekala je napokon vrijeme obnove. Varaždinska sinagoga bit će prva u Hrvatskoj kojoj će se gotovo u potpunosti vratiti njezin povijesni lik, iako ne i izvorna namjena.

Rekonstrukcijom vanjskog lika odaje se počast bivšem hramu, dok će uređenje interijera biti u funkciji kulturnih potreba grada Varaždina, od koncerata Va­raždinskih baroknih večeri do izložbi i različitih skupova.

O projektu interijera govorit će Helena Njirić Paver, o obnovi pročelja Željko Trstenjak, o virtualnoj rekonstrukciji Ivana i Tomislav Kušan. Auditoriju će se u ime Grada Varaždina obratiti Sandra Malenica koja će govoriti o realizaciji obnove. U uvodnoj PP prezentaciji bit će prikazana dokumentarna vizualna građa.

Pozivnicu na tribinu preuzmite ovdje.