Obavijesti
Mediji

Jedno djelo: Kuća Kraus

Serijal „Jedno djelo“ od ponedjeljka 4. veljače ponovno je na 3. programu HRT-a. Novu sezonu otvara epizoda o arhitektu Ernestu Weissmannu i kući Kraus, koju kao scenaristica supotpisuje dr. sc. Tamara Bjažić Klarin. Epizoda će biti emitirana u 21:50 sati.

Obiteljska kuća Kraus, prizma oslonjena na deset metara visoke stupove, sagrađena je neposredno pred Drugi svjetski rat, na strmom terenu Nazorove ulice u Zagrebu. Projektirao ju je Ernest Weissmann, jedan od najprogresivnijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća koji se školovao u atelijerima pionira moderne arhitekture – Adolfa Loosa i Le Corbusiera. Kuća Kraus manifest je Weissmannovih profesionalnih i društvenih stavova – funkcionalnosti, ekonomičnosti i fleksibilnosti. Danas je zaštićeni spomenik kulture, ali i jedina njegova realizacija očuvana u svom izvornom obliku.

Scenaristice epizode su Tamara Bjažić Klarin i Ana Marija Habjan, snimatelj Mario Britvić, montažeri Iva Blašković i Bogdan Tankosić, producent Tihomir Štivičić, a autorice i urednice serijala su Ana Marija Habjan i Evelina Turković.

Osim kuće Krauss, u trećoj sezoni predstavit će se djela Vlatke Horvat, Josipa Vanište, Vesne Pokas, Mihajla Arsovskog, Ksenije Turčić, Miljenka Horvata, Julija Knifera.

Više informacija i podatke o dostupnosti priloga putem multimedijske usluge HRTi saznajte ovdje.

-

kontakt: Tamara Bjažić Klarin