Obavijesti
Predavanje

Eksperimentalna prostorna istraživanja

U srijedu, 27. ožujka 2019. u 20 sati u Društvu arhitekata Zagreb u okviru programa „Odaziv“ održat će se predavanje Nikole Bojića pod nazivom „Eksperimentalna prostorna istraživanja“.

Predavanje će se baviti eksperimentalnim metodama istraživanja prostora koja spajaju satelitsku arheologiju, mapiranje, arhivski i terenski rad, ekosustavno mišljenje i kritički dizajn korištenim na projektu „The Sinking Gardens“ (s Alanom Waxmanom), realiziranog 2012. godine u Xi Xi nacionalnom parku u gradu Hangzhou u Kini. Projekt problematizira pitanja gentrifikacije, prostornih politika i radikalne ekološke transformacije do koje dolazi uslijed nekontrolirane urbanizacije, a koja sve češće nije vezana za određeno političko i kulturno okruženje, već poprima globalni karakter. Razvijena metodologija poslužila je kao osnova za koncipiranje umjetničke knjige „Excavations” te 96. broja časopisa Život umjetnosti koji se bavi odnosom teritorija i specifičnog mjesta. Unutar ovog broja objavljeno je 11 mapa među kojima su radovi brojnih domaćih istraživača, dizajnera i arhitekata stavljenih u odnos s radovima umjetnika poput Santiaga Sierre i istraživača s Harvard GSD Urban Theory Lab-a.

Prostorna realizacija u Kini bit će predstavljena zajedno s dvije spomenute publikacije kao jedinstvena narativna i metodološka cjelina, pri čemu će naglasak biti na stalnoj tranziciji između prostornog medija i medija knjige.

Više o događanju.

-

Kontakt: Nikola Bojić