Obavijesti
Međunarodna suradnja

21. generalna skupština RIHA-e

Ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti dr. sc. Katarina Horvat-Levaj i pomoćnica ravnateljice Ivana Haničar Buljan, dia sudjelovale su na 21. redovnoj godišnjoj skupštini udruženja RIHA održanoj 20. i 21. listopada 2019. u Moskvi, u organizaciji instituta SIAS.

-
RIHA International Association of Research Institutes in the History of Art je međunarodno udruženje istraživačkih instituta za povijest umjetnosti osnovano 1998. godine u Parizu, koje kao svoje glavno načelo ističe promicanje obrazovanja i istraživanja povijesti umjetnosti i srodnih disciplina te intenziviranje suradnje između instituta kako bi se olakšao protok informacija i razmjena rezultata istraživanja.

Činjenica da je Institut za povijest umjetnosti od 2006. godine redovni član ove ugledne svjetske zajednice istraživačkih instituta iznimno je važna za međunarodnu prepoznatljivost Instituta i šire znanstvene zajednice u Hrvatskoj. Valja podsjetiti i da je jedna od godišnjih skupština održana 2010. godine u podružnici Instituta za povijest umjetnosti, Centru Cvito Fisković u Splitu.

Godišnja skupština održana 20. i 21. listopada 2019. u Moskvi u organizaciji instituta SIAS potvrdila je potrebu zajedničkih godišnji redovitih susreta svih članova kako bi se raspravile aktualne dobre prakse istraživačkih modela s ciljem poticanja daljnje višestruke znanstvene suradnje. Primjerice, spominjao se projekt prezentacije umjetničkih remek-djela država članica RIHA-e, kojeg je osmislio institut iz Pariza (Institut national d’histoire de l’art, Paris). Pritom su za naš kontekst značajne mogućnosti međunarodne suradnje na izvedbi istraživačkih projekata s institutima iz onih susjednih država s kojima dijelimo srodnu umjetničku baštinu. Stoga će se već u ožujku 2020. na inicijativu ravnatelja instituta iz Beča dr. sc. Herberta Karnera (Institut für kunst- und musikhistorische Forschungen pri Austrijskog akademiji znanosti u Beču) održati sastanak s predstavnicima iz Ljubljane, Praga, Bratislave i Krakova.

Tijekom zasjedanja iznesen je osvrt na prethodnu skupštinu održanu u Lisabonu 2018. godine te su razmatrane aktivnosti udruženja do 2021. godine. Posebna pozornost dana je uredništvu online znanstvenog časopisa RIHA Journal (pokrenut 2010.) te iskustvima s programa stručnog usavršavanja te razmjene stručnih kadrova instituta koji su članovi udruženja RIHA ili ARIAH untar programa Professional Staff Exchange.

Sastavni dio skupštine bio je i znanstveni skup „History of art and the Contemporary art process“ (izlagači: dr. Klara Kemp-Welch, Courtauld Institute of Art, London; Olga Shishko, Muzej Pushkin, Moskva; dr. Éric de Chassey, Institut national d’histoire de l’art, Paris; dr. Oto Luthar, ZRC SAZU, Institut za povijest umjetnosti France Stele, Ljubljana) te seminar „Materialtechnical examination of Russian avant-garde” (voditeljica: dr. Hilde De Clercq, Kraljevski institut za kulturnu baštinu, Bruxelles).

Godišnja skupština zaključena je svečanom proslavom 75. godišnjice osnutka moskovskog Državnog instituta za umjetnost, koja je održana u Galeriji Tretyakov u Moskvi.

-
Kontakt: Katarina Horvat-Levaj