Projekti

Graditeljska baština jadranske Hrvatske u ranom novom vijeku i pisani povijesni izvori

Projekt ustanove

Projekt je usmjeren na istraživanje graditeljstva u razdoblju od oko 1450. do oko 1800. godine na povijesnim prostorima mletačke provincije Dalmacije i Albanije (što podrazumijeva i teritorij Boke kotorske) te Dubrovačke Republike. U sklopu projekta planiraju se obaviti temeljna istraživanja i pružiti nove, sintezne interpretacije tematike. Istražiti će se povijest izgradnje te rekonstruirati izgled niza zasebnih primjera građevina u državnom vlasništvu – upravne, zdravstvene i trgovačke infrastrukture (kneževih i providurovih palača, lazareta, bolnica), spomenika sakralne i fortifikacijske arhitekture te gradskih prostora i urbanističkih cjelina. Kao neizostavan dio valorizacije graditeljskog korpusa istočne obale, ista će se razmatrati u širem prostornom kontekstu jadranskog bazena i prostora Mletačke Republike.

Pisani povijesni izvori, primjerice vizitacije, gradski statuti, administrativni propisi i odredbe, zaključci tijela vlasti te povijesni slikovni izvori, koristiti će se kao polazišni izvor informacija za rekonstrukciju izgleda i razvojnih faza pojedinih građevina, razjašnjavanje odnosa naručitelja prema izgradnji i oblikovanju gradskog prostora te projektiranju upravne i obrambene infrastrukture.

Također, rad na projektu će uključivati analizu povijesne i povijesnoumjetničke historiografije i objavljenih dokumentarnih i narativnih izvora, reambulacije terena, izradu fotodokumentacije te ciljana arhivska istraživanja.

Ciljevi projekta su identifikacija, obrada i povijesnoumjetnička analiza neistraženog arhivskog gradiva neophodnog za poznavanje graditeljske baštine ranog novog vijeka na istočnoj obali Jadrana. Istraživačke aktivnosti u fokusu imaju produbljivanje spoznaja o ranonovovjekovnoj vojnoj strategiji i njenom utjecaju na izgradnju i održavanje fortifikacija, politici mletačkih i dubrovačkih vlasti prema izgradnji i obnovi civilnih i vojnih građevina na istočnoj obali Jadrana te identificiranje nepoznatih naručitelja, projektanata i majstora graditelja. Projekt podrazumijeva i prezentaciju rezultata istraživanja u javnosti, na znanstvenim skupovima i u tiskanim medijima (časopisima, zbornicima radova i knjigama).

-
Voditeljica projekta
dr. sc. Darka Bilić, znanstvena suradnica

Znanstvenici
akademik Radoslav Tomić
dr. sc. Danko Zelić
dr. sc. Andrej Žmegač

Stručni suradnici: fotograf i arhitekt

Trajanje projekta: 2019.–2023.

Šifra projekta: PU-IPU-2019-3