Obavijesti
Sveučilišni kolegij

Mađarska arhitektura i urbanizam 19. stoljeća

U nadolazećem ljetnom semestru akademske godine 2019./2020. Boris Dundović izvodi nastavu diplomskoga izbornoga kolegija „Mađarska arhitektura i urbanizam 19. stoljeća“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Već treću godinu zaredom, kolegij se izvodi u sklopu nastave diplomskoga studija na Katedri za hungarologiju, fakultetskog Odsjeka za hungarologiju, turkologiju i judaistiku. Nositelj kolegija je akademik prof. dr. sc. Mladen Obad Šćitaroci s Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kolegij nudi temeljnu sintezu i glavni okvir za upoznavanje s izgrađenim okolišem formativnog razdoblja mađarske arhitekture. Predavanja predstavljaju ideje, koncepte, glavne protagoniste i ključne primjere graditeljskih ostvarenja koji ilustriraju arhitektonski i urbanistički diskurs vremena „dugog devetnaestog stoljeća“. Obrađuje se i refleksija utjecaja onodobne mađarske arhitekture i urbanizma na hrvatske prostore. Kolegij tako, osim temeljne sinteze i glavnoga okvira za razumijevanje izgrađenog okoliša ugarskoga 19. stoljeća, obrađuje i pojedine teme hrvatsko-mađarskih veza u graditeljstvu.

S obzirom na njegovu vanjsku izbornost na razini cijeloga Sveučilišta u Zagrebu, na kolegiju se očekuju i studenti drugih studija i studijskih grupa, a na predavanja su pozvani svi zainteresirani. Blok-predavanja održavat se petkom od 15:30 do 17:00 sati u predavaonici A-301 (3. kat) Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3). Nastava će započeti u petak 6. ožujka 2020. godine prema rasporedu.

-
Više informacija: Katedra za hungarologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Kontakt: Boris Dundović