Obavijesti
Međunarodna suradnja

Javna arhitektura Istočne srednje Europe

PACE – Public Architecture in East-Central Europe međunarodna je inicijativa Odsjeka za projektiranje javnih zgrada Sveučilišta za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti (BME) osnovana s ciljem predstavljanja najboljih ostvarenja suvremene javne i društvene arhitekture u zemljama Istočne srednje Europe. U radu deseteročlane komisije, kao kuratori za suvremenu hrvatsku arhitekturu, sudjeluju dr. sc. Tamara Bjažić Klarin i Boris Dundović s Instituta za povijest umjetnosti.

Misija inicijative PACE jest predstaviti i promicati visokokvalitetnu javnu arhitekturu te stvoriti platformu za stručno i znanstveno umrežavanje, kao i doprinijeti ukupnome unaprjeđenju znanja o izgrađenom okolišu u regiji. S tim ciljem pokrenute su mrežne stranice na kojima je ove godine predstavljeno 27 javnih i društvenih projekata realiziranih u zadnjih pet godina, po tri iz svake od devet zemalja: Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

Predložene realizacije raspoređene su u tri kategorije:

  1. Arhitektura sjećanja (Recollective Architecture) – revitalizirana baština, suvremene dogradnje graditeljskog naslijeđa i spomenici od velike važnosti u artikulaciji kolektiva i kulturnoga sjećanja.
  2. Održive zajednice (Sustainable Communities) – realizacije i/ili projekti ostvareni društvenim naporom i sudjelovanjem za poboljšanje društvenoga standarda siromašnih i socijalno ugroženih zajednica.
  3. Inovativni javni prostori (Innovative Public Spaces) – nove javne i društvene zgrade i/ili reinterpretirane namjene postojećih javnih građevina, kojima su uspostavljeni novi i inovativni obrasci korištenja javnog i društvenog sadržaja.

Svake će godine na platformu biti pridodano novih 27 projekata, čime će se stvoriti pažljivo osmišljena zbirka, ujedno i široka stručna baza u svijetu suvremene javne i društvene arhitekture.

Članovi međunarodne stručne komisije

-
Više informacija o projektu potražite na mrežnim stranicama projekta ili na Facebook stranici.

-
Kontakti:
Tamara Bjažić Klarin
Boris Dundović