Obavijesti
Sudjelovanje na skupu

O „lovačkom dvorcu“ Eugena Savojskog

Dr. sc. Andrej Žmegač sudjelovat će s izlaganjem „Biljski dvorac, Eugen Savojski i lovstvo“ na znanstvenom skupu „Baranja kroz povijest“, koji se 17. i 18. rujna 2020. održava u Osijeku.

Biljski dvorac dao je izgraditi Eugen Savojski na svome baranjskom posjedu navodno 1707.–1712. Dvorac se nalazi u blizini Kopačkog rita, močvarnog i šumskog područja bogatog životinjskim svijetom, danas parkom prirode. Već sama blizina takvog raskošnog ekosustava davala je poticaja shvaćanju da je dvorac bio podignut s namjerom da bude korišten za lovne aktivnosti. Tako se može reći da je tradicionalno i sve do danas opisivan kao lovački dvorac, i to u cijelom spektru tumačenja, od letaka i web-stranica do znanstvene literature.

U izlaganju će se analizirati aspekti takvog povijesnog korištenja dvorca, i to na temelju (oskudnih) pisanih podataka, a potom i uz pomoć čitanja koncepcije same građevine. Ona je, kao što je poznato, pretežno prizemna zgrada zatvorene koncepcije, okružena primjerenom bastionskom utvrdom. O izvornom izgledu dragocjene podatke daju neki slikovni dokumenti iz 18. stoljeća, posebice u odnosu na pojedinosti spomenute utvrde. U argumentaciji o mogućoj lovnoj namjeni dvorca valjani kontekst će dati razumijevanje lova u doba baroka kao društvenog događaja, a onda i navođenje odgovarajućih slučajeva drugih Eugenovih dvoraca, primjerice nekih u Austriji i Mađarskoj.

Više informacija i program skupa ovdje.

-
Kontakt: Andrej Žmegač

#EUGENHRZZ