Obavijesti
Sudjelovanje na skupu

Ivan Tišov, život i djelo

Povodom 150. obljetnice rođenja slikara Ivana Tišova (Viškovci kod Đakova, 1879. – Zagreb, 1928.) održan znanstveni skup „Ivan Tišov, život i djelo“ u Đakovu, 16. listopada 2020. godine.

Dr. sc. Irena Kraševac održala je izlaganje „Ivan Tišov i Terezija Neuhäusler – umjetnički bračni par u Zagrebu na prijelazu stoljeća“. Bračni par Tišov svojim je pedagoškim djelovanjem obilježio početke sustavnog umjetničkog školstva u Zagrebu krajem 19. i početkom 20. stoljeća – Ivan kao učitelj slikanja na Obrtnoj školi, a Terezija kao učiteljica i voditeljica Tkalačke škole (Ženske stručne škole). U Fototeci Instituta za povijest umjetnosti čuva se 150 c/b fotografija i fotografskih negativa, koje je snimio Zvonimir Gal za potrebe istraživanja djela Ivana Tišova, kao sastavni dio fundamentalne dokumentacije za povijest umjetnosti u Hrvatskoj prikuplja i stvara od početka 1960-ih godina.

Skup je održan u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu HAZU, Grada Đakovo, Općine Viškovci i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Ðakovu. Više informacija o skupu ovdje.

-
Kontakt: Irena Kraševac