Obavijesti
Mobilnost

Usavršavanje Ane Šverko u Firenci

Dr. sc. Ana Šverko boravila je od 4. do 11. listopada 2021. godine na usavršavanju u Fototeci Kunsthistorisches Instituta u Firenci, organiziranom u sklopu projekta Ekspozicija. Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas (HRZZ, IP-2019-04-1772).

Fototeka Kunsthistorisches Instituta preko 120 godina prikuplja slike koje prvenstveno dokumentiraju talijansku umjetnost od kasne antike do modernog doba, pri čemu sadrži impresivnu zbirku istraživačkog materijala za povijest umjetnosti južne Hrvatske. Zbirka Fototeke, koja trenutno broji preko 625 000 fotografija, razvijala se u skladu s akademskim i istraživačkim profilom Instituta, te se pritom etablirala kao međunarodno središte istraživanja arhiva i fotografije s fokusom na fotografiju kao materijalni objekt.

Boravak Ane Šverko bio je koncipiran s obzirom na teme kojima se bavi u sklopu istraživačkog projekta Ekspozicija, u kojima svoja istraživanja povijesti bilježenja dalmatinskih arhitektonskih spomenika fokusira na medij fotografije. Fototeka se pokazala idealnim mjestom za njezin istraživački rad, kao i rad na organizaciji i znanstvenoj interpretaciji fotografskog arhiva Nenada Gattina posvećenog Dioklecijanovoj palači. Uz direktoricu Fototeke, dr. sc. Costanzu Caraffa, koja je koncipirala njezin studijski boravak, u njezinom su znanstveno-stručnom usavršavanju sudjelovali dr. sc. Ute Dercks, zamjenica direktorice Fototeke, dr. sc. Almut Goldhahn, dr. sc. Margherita Naim, Dagmar Keultjes, Pier Gianni Piredda i Stefano Fancelli.

-
Kontakt: Ana Šverko