Obavijesti
Pozvano predavanje

Konstrukcije i uprizorenja konceptualne fotografije

U okviru programa Foto utorak u Galeriji fotografije Fotokluba Split u utorak 22. veljače 2022. u 19:00 sati dr. sc. Sandra Križić Roban održat će predavanje „Beznačajno, apsurdno, ponekad i smiješno – konstrukcije i uprizorenja konceptualne fotografije“.

Šezdesetih godina 20. stoljeća na raznim strana svijeta započinje gotovo simultano odbacivanje tradicionalnih umjetničkih načina izražavanja u korist sve češćeg prihvaćanja umjetničke prakse koja naglašava misaoni proces. Ta se praksa zasniva na ideji i postupno dovodi do pojma proširenog polja, kako ga je definirala Rosalind Krauss, u kontekstu kojeg je fotoaparat samo jedno od ‘pomagala’ ili alata kojim je moguće izvesti umjetnički rad. Upravo tada dolazi i do drugih važnih promjena, poput eksplozije medija i mogućnosti širenja slike putem televizije, satelita, otisaka. Sve to dovodi do nove snage fotografske slike, a fotoaparat se počinje poimati kao oruđe kojim se stvaraju raznovrsne eksperimentalne agende (nerijetko nazivane podsjetnicima, programima ili planovima).

Primjeri o kojima će biti riječi u predavanju svjedoče o strategijama koje na lokalnom planu također započinju ranih 60-ih. Prioriteti hrvatskih umjetnika koji pripadaju protokonceptualnim i konceptualnim krugovima bili su sloboda stvaranja i ponašanja, autonomija u odnosu na državu i pružanje intelektualnog otpora svemu onome na što su se u svojim djelima referirali. Humor, ironija i apsurd poslužili su im kao pomoćno sredstvo koje je do neke mjere ublažilo stanje, bez da je pritom umanjilo subverzivnost i značenje njihovih radova.

Više informacija ovdje.

-
Kontakt: Sandra Križić Roban