Novosti
Međunarodna konferencija

Postmedijske prakse od 1960-ih godina

-
Naslovna fotografija: Ryszard Wasko

-
Gosti predavači:
Ryszard Wasko, Reinhard Braun, Dalibor Martinis, Krešimir Purgar, Liesbeth Decan, Katarzyna Kozyra, Ivana Keser Battista, Fabio Cavallucci, Bojan Mucko, Falk Messerschmidt, Igor Španjol i Tanja Vrvilo.

Organizacija:
Sandra Križić Roban, Institut za povijest umjetnosti i Leonida Kovač, Akademija likovnih umjetnosti

PROGRAM

-
Znanstvenostručni skup Postmedijske i izvaninstitucionalne umjetničke prakse od 60-ih godina nadalje svojevrsna je međunarodna platforma znanja, koja se održava u suradnji Akademije likovnih umjetnosti i Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba. U dijalogu i kroz suradnju stručnjaka koji djeluju u raznim institucijama i/ili izvan njih (znanstveni instituti, visoko obrazovanje, umjetničke akademije, muzejska i galerijska djelatnost, NGO, nezavisni kustosi i istraživači, umjetnici, kritičari) istražit će se značajne postmedijske umjetničke pojave koje su obilježile posljednjih pedesetak godina na prostoru Srednje i Jugoistočne Europe.

Nakana projekta je istražiti utjecaj institucija na umjetničke fenomene u prvim poslijeratnim desetljećima, te njihovu uvjetovanost političkim i društvenim okolnostima. Izvaninstitucionalne nezavisne umjetničke prakse (samoinicirani projekti, performansi, akcije umjetnika, događanja u privatnim prostorima) razmotrit će se izvan uobičajene modernističke (redukcionističke) logike, a osobit interes poklanja se medijima čiji identiteti nisu fiksirani u vremenu, već su podložni promjenama značenja i tumačenja.

Period postojanja Berlinskog zida, koji je podignut 1961. i srušen 1989., označava važnu dionicu hladnoratovskog perioda u podijeljenoj Europi. U odnosu na to razdoblje namjerava se razmotriti na koji su način umjetničke prakse nastajale i trajale iza tzv.željezne zavjese, koje su im specifičnosti i zajednička mjesta koja dijele s eksperimentalnim umjetničkim praksama Zapada. Razmotrit će se postojeći kontakti između umjetnika i teoretičara Istoka i Zapada.

Namjera ovog skupa je omogućiti mladim generacijama da inovativno djeluju u području jezika sposobnog za stvaranje novih pojmova, te novih oblika komunikacije. Znanstvenostručni skup u potpunosti je posvećen važnoj europskoj kulturnoj dimenziji; uz istodobno očuvanje posebnosti različitih sredina, izlaganjima i panel-diskusijama želi se pridonijeti promociji zajedničkog umjetničkog, kulturalnog i inovativno-stvaralačkog okvira. Na taj način zalažemo se za novu publiku (uz naglasak na edukaciji mlađih generacija) kojoj se sadržaji prenose na inovativan i stimulativan način kroz niz radionica i izravnih susreta s akterima umjetničke scene.

-
PETAK, 28. 11. 2014.

10:00 – 10:45
Ryszard Wasko: Ryszard Waśko je…

10:45 – 11:30
Ivana Keser Battista: Nemjesta: strategije i prakse djelovanja

11:30 – 12:15
Bojan Mucko:Kojiznacikakvih vremena?

Rasprava

12:30 – 13:30 Pauza za ručak

13:30 – 14:15
Krešimir Purgar: Anti-slika ili apsolutna slika? Slikarstvo Julija Knifera u doba digitalne reprodukcije

14:15 – 15:00
Reinhard Braun: Fotografija iza režima vidljivosti

15:00 – 15:45
Falk Messerschmidt: Konfabulacije – tlapnje samotnog ikonodula

Rasprava

-
SUBOTA, 29. 11. 2014.

10:00 – 10:45
Katarzyna Kozyra: Dvije situacije za biti umjetnicom

10:45 – 11:30
Igor Španjol: OHO kao Istočni Konceptualizam

11:30 – 12:15
Liesbeth Decan: Slučaj Belgije: Postmedijski i institucionalni ambigviteti u radu Broodthaersa, Charliera i Geysa

Rasprava

12:30 – 13:30 Pauza za ručak

13:30 – 14:15
Dalibor Martinis: O projektu: DM razgovara sa DM, 1978.-2077.

14:15 – 15:00
Tanja Vrvilo: James Benning. Politike izmještanja

15:00 – 15:45
Fabio Cavallucci: Umjetnost i feminizam: dvije studije slučaja

Rasprava

-
Kontakt: Sandra Križić Roban