Obavijesti
Predstavljanje knjige

Robert Adam i Dioklecijanova palača

Srdačno Vas pozivamo na predstavljanje knjige Robert Adam and Diocletian's Palace in Split u prostorijama Oris kuće arhitekture (Ul. Kralja Držislava 3, Zagreb) u utorak, 7. studenog u 19 sati.

Predstavljanje knjige će otvoriti Njegova ekselencija Andrew Dalgleish, veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj. Knjigu će predstaviti dr. sc. Ante Žužul, direktor Školske knjige, dr. sc. Milan Pelc, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti, dr. sc. Ana Šverko, jedna od urednica knjige i Damir Gamulin, dizajner. Predstavljanje će zaključiti dr. sc. Mate Maras.

-
Robert Adam and Diocletian's Palace in Split
je suizdavački pothvat Školske knjige, d.d. i Instituta za povijest umjetnosti. Nastala je kao rezultat znanstvenog skupa posvećenog britanskom arhitektu Robertu Adamu i Dioklecijanovoj palači. Adam je pred 250 godina u Londonu objavio jedno od najznačajnijih djela o toj kasnoantičkoj građevini. U knjizi su u cijelosti objavljene grafike iz te Adamove publikacije, a tekstove su napisali sudionici međunarodnog skupa u Splitu. Njihovi su eseji popraćeni s više od 200 ilustracija iz brojnih svjetskih muzeja i galerija.

U knjizi se obrađuju tri važna tematska kruga: Dioklecijanova palača, znamenito djelo koje joj je posvetio arhitekt Robert Adam, i utjecaj Palače na njegovo stvaralaštvo i europski klasicizam. Motivirani bogatstvom slikovnog materijala i izuzetnim esejima koje je u cijelosti pomno recenzirao dr Iain Gordon Brown, jedan od vodećih stručnjaka za Adamov opus, urednici su odlučili objaviti knjigu koja je više od uobičajenog zbornika. U tome je velika uloga dizajnera Damira Gamulina, koji je na originalan i maštovit način sustavno oblikovao tekstualne i vizualne priloge i time doprinio boljem razumijevanju različitih interpretacija ove teme. Predstavljamo Vam knjigu koja kulturno-umjetničkim vezama na najbolji način povezuje Veliku Britaniju i Hrvatsku i pruža sadržajan i estetski užitak čitanja.

Više informacija o knjizi potražite ovdje.

-
Kontakt: dr. sc. Ana Šverko