Obavijesti
Izložba

MoMA: Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980

U Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA) otvara se 10. srpnja 2018. godine izložba „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“. Izložbom će se predstaviti arhitektonska produkcija nastala nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji, odlike koje zrcale smještaj bivše države između kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka. Od ostvarenja u internacionalnom stilu do pojave brutalizma arhitektonska produkcija Jugoslavije promatrana je kao manifestacija radikalne raznovrsnosti, hibridnosti i idealizma, redom karakteristike i same države. Kroz teme opsežne urbanizacije, tehnologije u svakodnevnom životu, potrošačkog društva, spomenika i memorije te globalnih dosega jugoslavenske arhitekture, publika će moći razgledati preko 400 crteža, maketa, fotografija i filmskih zapisa prikupljenih od strane niza državnih arhiva te muzejskih i privatnih zbirki s područja bivše Jugoslavije.

Rad na pripremi izložbe okupio je niz stručnjaka, na čelu s kustosima Martinom Stierlijem, Vladimirom Kulićem i Annom Kats. Kao članice stručnog savjeta izložbe i autorice poglavlja u pratećem katalogu na projektu su sudjelovale dr. sc. Tamara Bjažić Klarin i dr. sc. Sanja Horvatinčić s Instituta za povijest umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 13. siječnja 2019. godine.

-
Na sljedećim poveznicama pročitajte više informacija o izložbi i pratećem katalogu.

-
Potpis uz fotografiju: Edvard Ravnikar, Trg republike (nekad: Trg revolucije), autor: Valentin Jeck za Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, 2016.

-
Kontakt:
Tamara Bjažić Klarin
Sanja Horvatinčić