Obavijesti
Radionica

Drveni oltari u crkvama sv. Jurja i sv. Ivana Krstitelja u Buzetu

U okviru partnerskog projekta Instituta za povijest umjetnosti i Hrvatskog restauratorskog zavoda „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“, koji se provodi od 2016. godine, održat će se šesta radionica u čijem je fokusu restauracija glavnih oltara crkve sv. Jurja u Buzetu i crkve sv. Ivana Krstitelja u naselju Sv. Ivan u Buzetu. Radionica će se održati u petak, 14. rujna 2018. godine s početkom u 10.00 sati u Zavičajnom muzeju u Buzetu.

Program radionice dostupan je na poveznici.

Više informacija o čitavom projektu potražite ovdje.

-
Izvještaj

Šesta radionica projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ održana je u Zavičajnom muzeju u Buzetu uz potporu Grada Buzeta i Pučkog otvorenog učilišta „Augustin Vivoda“. Radionica je bila posvećena drvenim oltarima u Buzetu s fokusom na upravo restauriranom glavnom oltaru iz crkve sv. Jurja u Buzetu te oltaru sv. Ivana Krstitelja u sv. Ivanu u Buzetu, na kojem su ove godine započeli konzervatorsko-restauratorski radovi. Zahvate na oba oltara obavili su djelatnici Restauratorskog odjela Vodnjan-Juršići. Radovi na drvenom glavnom oltaru crkve sv. Jurja u Buzetu izvedeni su u sklopu cjelovite obnove crkve koju je proveo Hrvatski restauratorski zavod. Iste su godine započeli i konzervatorsko-restauratorski radovi primarne zaštite na znatno oštećenom drvenom polikromiranom glavnom oltaru crkve sv. Ivana Krstitelja „na izvoru“ u naselju Sv. Ivan u Buzetu. Oba se oltara datiraju u 17. stoljeće i vrijedan su djelić bogate no nedovoljno zaštićene i obnovljene baštine drvenih polikromiranih oltara u Istri.

Radionicu je otvorio gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, nakon čega su uslijedila izlaganja voditeljice projekta Vlaste Zajec („Drveni oltari u Buzetu“) i Silva Šarića („Konzervatorsko-restauratorski radovi na glavnim oltarima crkve sv. Jurja u Buzetu i crkve sv. Ivana Krstitelja u sv. Ivanu u Buzetu“). Povjesničarka umjetnosti Vlasta Zajec uvodno je predstavila projekt naglasivši da su njegovi osnovni ciljevi poticanje primjerenog čuvanja i obnavljanja drvenih oltara te osvještavanje važnosti te baštine u formiranju lokalnog i regionalnog identiteta. U drugom je dijelu izlaganja prikazala tipološka obilježja buzetskih oltara i antependija u kontekstu cjelokupnog korpusa drvenih oltara 17. stoljeća u Istri, osobito na području Buzeštine gdje ih je sačuvan znatan broj. Restaurator Silvo Šarić u svom je izlaganju podijelio zanimljiva saznanja o samom procesu i problematici restauracije dvaju glavnih oltara. U drugom su dijelu sudionici mogli vidjeti i isprobati povijesne tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima pod vodstvom Laure Stipić Miočić, Kristine Bin Latal i Silva Šarića. Radionica je zaključena zajedničkim obilaskom crkve sv. Jurja. Posjećenost je bila dobra, a osim ljubitelja umjetnosti i struke, ovog su puta radionici prisustvovali i učenici buzetske srednje škole.

-
Objave u medijima

Zaboravljena baština: „Drveni oltari u Buzetu“ (Glas Istre, 12. rujna 2018.)

Važnost čuvanja sakralne baštine za buduće naraštaje (Glas Istre, 19. rujna 2018.)

-
Kontakt: Vlasta Zajec