Popularizacija znanosti

Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri


Voditeljica
dr. sc. Vlasta Zajec, viša znanstvena suradnica

Tajnica
Stephanie Peršić

Suradnici
dr. sc. Višnja Bralić, konzervator-restaurator savjetnik
mr. umj. Marijana Galović, viši konzervator-restaurator
mr. umj. Miroslav Pavličić, viši konzervator-restaurator
Laura Stipić Miočić, viši konzervator-restaurator
Kristina Bin Latal, konzervator-restaurator
Silvo Šarić, konzervator-restaurator
mr. sc. Sunčica Mustač, voditeljica Kuće fresaka u Draguću

Trajanje: višegodišnji projekt od 2016. godine

Službena mrežna stranica: https://zaboravljena-bastina.ipu.hr

-
Projekt se od 2016. godine ostvaruje u partnerstvu Instituta za povijest umjetnosti i Hrvatskog restauratorskog zavoda, kojima se od 2018. godine kao treći partner pridružuje Pomorski i povijesni muzej Istre, te uz suradnju lokalnih zajednica u Istri, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i Istarske Županije – Upravnog Odjela za kulturu.

-
Na području Istre sačuvan je velik broj drvenih polikromiranih oltara s drvenim kipovima i slikama, nastalih u 17. stoljeću. Riječ je o vrlo zanimljivoj baštini čije značenje i vrijednost najčešće nisu dovoljno poznati njezinim primarnim korisnicima. Njezina kompleksna obilježja svjedoče o stoljećima burne prošlosti, tijekom kojih je Istra bila poprištem intenzivnih migracijskih procesa, što je ostavilo znatnog traga na toj baštini u kojoj se susreću i kreativno povezuju utjecaji dvaju kulturnih krugova na čijoj se razmeđi Istra nalazi – mediteranskog i srednjoeuropskog. Unatoč njihovoj važnosti ti su spomenici nerijetko u iznimno lošem stanju, prepušteni zaboravu i nestručnim intervencijama. Bolje poznavanje vlastite lokalne baštine temeljni je preduvjet za njezinu kvalitetniju zaštitu, a njihovi izravni korisnici ključan su partner u tom procesu.

Osnovni cilj projekta je na pristupačan način podijeliti specijalistička znanja s lokalnom zajednicom (primarnim čuvarom te baštine) i na taj način potaknuti njezino primjereno čuvanje i obnavljanje te osvijestiti njezinu važnost u formiranju lokalnog i regionalnog identiteta.

Jezgru projekta čine interaktivni multidisciplinarni seminari/radionice koji podrazumijevaju participaciju svih sudionika. U kontekstu dosadašnje prakse inovativnim konceptom participativnih radionica, projekt nudi alternativu prevladavajućoj jednosmjernoj komunikaciji u kojoj se mišljenje struke na terenu nerijetko negativno percipira kao docirajuće i nerealistično nametanje gotovih rješenja.

Radionice se sastoje od 4 dijela: izlaganja stručnjaka (povjesničara umjetnosti, restauratora), prezentacija izvornih tehnika i materijala te postupaka preventivne i primarne zaštite, razgovora stručnjaka i publike te zajedničkog obilaska spomenika. Namijenjene su širokom sloju lokalne publike osobito primarnim korisnicima baštine koja je u fokusu projekta, a posebno se želi zainteresirati mlađu populaciju te nositelje kulturnih i poslovnih aktivnosti u lokalnoj zajednici. Po završetku godišnjeg ciklusa radionica tiskat će se publikacije posvećene spomenicima obuhvaćenim projektom, s ciljem njihove primjerene prezentacije i obogaćivanja kulturne turističke ponude.

-
Održane radionice

-
Drvena skulptura u Labinu

Deseta radionica projekta održana je 28. listopada 2019. godine u Narodnom muzeju Labin. Više informacija o radionici potražite ovdje.

-
Drveni kip sv. Jeronima u Valici

Deveta radionica projekta održana je 30. rujna 2019. godine u Valici. Više informacija o radionici potražite ovdje.

-
Drveni oltar u kapeli sv. Roka u Svetvinčentu

Osma radionica projekta održana je 19. srpnja 2019. godine u Općinskoj vijećnici u Svetvinčentu. Više informacija o radionici potražite ovdje.

-
Drvena skulptura i oltari na području Rovinja i Rovinjštine

Sedma radionica projekta održana je 22. listopada 2018. godine u Muzeju Grada Rovinja – Rovigno. Više informacija o radionici potražite ovdje.

-
Drveni oltari u crkvama sv. Jurja i sv. Ivana Krstitelja u Buzetu

Šesta radionica projekta održana je 14. rujna 2018. godine u Zavičajnom muzeju u Buzetu. Više informacija o radionici potražite ovdje.

-
Drveni oltari u crkvama Blažene Djevice Marije od Krunice i Sv. Križa u Draguću

Peta radionica projekta održana je 20. srpnja 2018. godine u Kući fresaka u Draguću. Više informacija o programu potražite ovdje.

-
Kipovi oltara kapele sv. Roka u Umagu

Četvrta radionica projekta održana je 21. listopada 2017. u Umagu. Više informacija o programu potražite ovdje.

-
Bogorodica Zaštitnica u Gračišću

Treća radionica projekta održana je 30. rujna 2017. godine u Gračišću. Više informacija o programu potražite ovdje.

-
Gospa Karmelska u Vodnjanu

Druga radionica projekta održana je 9. rujna 2017. godine u Vodnjanu. Više informacija o programu potražite ovdje.

-
Oltar Majke Božje od Krunice u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana

Seminarom i radionicom „Oltar Majke Božje od Krunice iz Župne crkve sv. Kuzme i Damjana u Fažani“, održanim u subotu 24. rujna 2016. godine započela je realizacija projekta u suradnji Instituta i HRZ-a. Više informacija o programu potražite ovdje.