Novosti
Radionica

Drvena skulptura na području Rovinjštine

U okviru projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ održat će se sedma po redu radionica u čijem su fokusu drvena skulptura i oltari na području Rovinja i Rovinjštine. Projekt se od 2016. godine ostvaruje u partnerstvu Instituta za povijest umjetnosti i Hrvatskog restauratorskog zavoda, kojima se od 2018. godine kao treći partner pridružuje Pomorski i povijesni muzej Istre, uz suradnju lokalnih zajednica u Istri te potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i Upravnog Odjela za kulturu Istarske Županije.

Dr. sc. Vlasta Zajec sudjeluje u programu sedme radionice kao voditeljica projekta te s izlaganjem na temu „Drvena skulptura i oltari na području Rovinja i Rovinjštine”. Radionica će se održati u ponedjeljak, 22. listopada 2018. godine s početkom u 10.00 sati u Muzeju Grada Rovinja – Rovigno.

Program radionice dostupan je na poveznici.

Više informacija o čitavom projektu potražite ovdje.

-
Izvještaj

Sedma radionica projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ održana je u Muzeju grada Rovinja – Rovigno u Rovinju s temom „Drveni oltari i skulptura na području Rovinja i Rovinjštine“. Realizirana je u partnerskoj suradnji s Muzejom grada Rovinja – Rovigno.

Drvena polikromirana skulptura i oltari vrijedan su, no nedovoljno poznat segment barokne baštine Rovinja i Rovinjštine. U Muzeju grada Rovinja čuva se više primjera takve građe među kojima se osobito ističe par anđela lučonoša koji zbog svoje vrsnoće zavređuju stručnu konzervatorsko-restauratorsku obnovu i prezentaciju u stalnom postavu muzeja. Vrijedne i zanimljive primjere predstavljaju i drveni oltari u rovinjskoj kapeli sv. Josipa i župnoj crkvi sv. Antuna Opata u Rovinjskom Selu koji na različite načine ilustriraju složenu problematiku obnove i zaštite drvenih oltara.

Uvodne pozdrave s poticajnim govorima na temu očuvanja lokalne baštine, održali su ravnateljica Muzeja grada Rovinja Rovigno Marija Smolica, dogradonačelnik grada Rovinja Marino Budicin te rovinjski župnik Vilim Grbac. Uslijedio je izlagački dio radionice s predavanjima povjesničarke umjetnosti Vlaste Zajec („Drveni oltari i skulptura na području Rovinja i Rovinjštine“) te restauratorice Laure Stipić Miočić („Restauratorski pristup polikromiranoj skulpturi“). Vlasta Zajec je sudionicima uvodno predstavila projekt i njegove primarne ciljeve u očuvanju i zaštiti drvene pokretne baštine, a potom prikazala odabrane primjere drvene skulpture i oltara s rovinjskog područja, smjestivši ih i valorizirajući ih unutar lokalnog i regionalnog povijesno-umjetničkog konteksta. Posebnu pažnju pridala je vrsnim kipovima anđela lučonoša iz fundusa Muzeja grada Rovinja – Rovigno, čiju je pretpostavljenu mletačku provenijenciju ilustrirala komparativnim primjerima venecijanske barokne skulpture, naglasivši njihovu važnost i vrijednost u kontekstu sačuvanih primjera drvene skulpture tog razdoblja u Istri. Potom je Laura Stipić Miočić u svom izlaganju naglasila važnost preventivne zaštite i skrbi o pokretnoj baštini, prikazujući raznolike primjere iz prakse, osobito one s kojima su se u svom radu susreli djelatnici HRZ-ova ogranka Vodnjan-Juršići, pružajući potanji uvid u pojedine postupke i probleme, kao i u stanje tog segmenta istarske baštine. U drugom dijelu radionice sudionici su mogli promatrati i isprobati povijesne tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima uz stručna objašnjenja Laure Stipić Miočić, Kristine Bin Latal i Silva Šarića. Na samom kraju, posjetitelji su imali priliku razgledati primjere drvene skulpture iz fundusa muzeja o kojima se govorilo u izlaganjima, kao i aktualnu muzejsku izložbu predmeta pučkih pobožnosti, a radionica je zaključena zajedničkim obilaskom kapele sv. Josipa i razgovorom o problematici njegove obnove.

-
Objave u medijima

U rovinjskom Muzeju u ponedjeljak predavanje o drvenim oltarima (IstraIn, 16. listopada 2018.)

„Zaboravljena baština, drveni oltari u Istri“, interdisciplinarna radionica (Regional Express, 20. listopada 2018.)

Drvene skulpture i oltari na području Rovinja (Grad Rovinj – Rovigno, 22. listopada 2018.)

Održana radionica „Drvena skulptura i oltari na području Rovinja i Rovinjštine“ (Glas Istre, 24. listopada 2018.)

Patrimonio culturale dimenticato. Esempi di scultura lignea a Rovigno e in Istria (La Voce, 28. listopada 2018.)

-
Kontakt: Vlasta Zajec