Novosti
Radionica

Drvena skulptura i oltari na području Rovinja i Rovinjštine

U okviru projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ održat će se sedma po redu radionica u čijem su fokusu drvena skulptura i oltari na području Rovinja i Rovinjštine. Projekt se od 2016. godine ostvaruje u partnerstvu Instituta za povijest umjetnosti i Hrvatskog restauratorskog zavoda, kojima se od 2018. godine kao treći partner pridružuje Pomorski i povijesni muzej Istre, uz suradnju lokalnih zajednica u Istri te potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i Upravnog Odjela za kulturu Istarske Županije.

Dr. sc. Vlasta Zajec sudjeluje u programu sedme radionice kao voditeljica projekta te s izlaganjem na temu „Drvena skulptura i oltari na području Rovinja i Rovinjštine”. Radionica će se održati u ponedjeljak, 22. listopada 2018. godine s početkom u 10.00 sati u Muzeju Grada Rovinja – Rovigno.

Program radionice dostupan je na poveznici.

Više informacija o čitavom projektu potražite ovdje.

-
Izvještaj

Sedma radionica projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ održana je u Muzeju grada Rovinja – Rovigno u Rovinju s temom „Drveni oltari i skulptura na području Rovinja i Rovinjštine“. Realizirana je u partnerskoj suradnji s Muzejom grada Rovinja – Rovigno.

Drvena polikromirana skulptura i oltari vrijedan su, no nedovoljno poznat segment barokne baštine Rovinja i Rovinjštine. U Muzeju grada Rovinja čuva se više primjera takve građe među kojima se osobito ističe par anđela lučonoša koji zbog svoje vrsnoće zavređuju stručnu konzervatorsko-restauratorsku obnovu i prezentaciju u stalnom postavu muzeja. Vrijedne i zanimljive primjere predstavljaju i drveni oltari u rovinjskoj kapeli sv. Josipa i župnoj crkvi sv. Antuna Opata u Rovinjskom Selu koji na različite načine ilustriraju složenu problematiku obnove i zaštite drvenih oltara.

Uvodne pozdrave s poticajnim govorima na temu očuvanja lokalne baštine, održali su ravnateljica Muzeja grada Rovinja - Rovigno Marija Smolica, dogradonačelnik grada Rovinja Marino Budicin te rovinjski župnik Vilim Grbac. Uslijedio je izlagački dio radionice s predavanjima povjesničarke umjetnosti Vlaste Zajec („Drveni oltari i skulptura na području Rovinja i Rovinjštine“) te restauratorice Laure Stipić Miočić („Restauratorski pristup polikromiranoj skulpturi“). Vlasta Zajec je sudionicima uvodno predstavila projekt i njegove primarne ciljeve u očuvanju i zaštiti drvene pokretne baštine, a potom prikazala odabrane primjere drvene skulpture i oltara s rovinjskog područja, smjestivši ih i valorizirajući ih unutar lokalnog i regionalnog povijesno-umjetničkog konteksta. Posebnu pažnju pridala je vrsnim kipovima anđela lučonoša iz fundusa Muzeja grada Rovinja – Rovigno, čiju je pretpostavljenu mletačku provenijenciju ilustrirala komparativnim primjerima venecijanske barokne skulpture, naglasivši njihovu važnost i vrijednost u kontekstu sačuvanih primjera drvene skulpture tog razdoblja u Istri. Potom je Laura Stipić Miočić u svom izlaganju naglasila važnost preventivne zaštite i skrbi o pokretnoj baštini, prikazujući raznolike primjere iz prakse, osobito one s kojima su se u svom radu susreli djelatnici HRZ-ova ogranka Vodnjan-Juršići, pružajući potanji uvid u pojedine postupke i probleme, kao i u stanje tog segmenta istarske baštine. U drugom dijelu radionice sudionici su mogli promatrati i isprobati povijesne tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima uz stručna objašnjenja Laure Stipić Miočić, Kristine Bin Latal i Silva Šarića. Na samom kraju, posjetitelji su imali priliku razgledati primjere drvene skulpture iz fundusa muzeja o kojima se govorilo u izlaganjima, kao i aktualnu muzejsku izložbu predmeta pučkih pobožnosti, a radionica je zaključena zajedničkim obilaskom kapele sv. Josipa i razgovorom o problematici njegove obnove.

-

Uvodni pozdrav župnika Vilima Grbca

-

Predavanje restauratorice Laure Stipić Miočić o restauratorskom pristupu polikromiranoj drvenoj skulpturi

-

Radionica: prikaz povijesnih tehnika pozlate i restauratorskih postupaka na drvenim polikromiranim oltarima

-

Radionica: prikaz povijesnih tehnika pozlate i restauratorskih postupaka na drvenim polikromiranim oltarima

-

Razgledavanje drvenih skulptura iz fundusa Muzeja grada Rovinja-Rovigno uz vodstvo višeg kustosa muzeja Daria Sošića

-

Zajednički obilazak kapele sv. Josipa

-
Objave u medijima

U rovinjskom Muzeju u ponedjeljak predavanje o drvenim oltarima (IstraIn, 16. listopada 2018.)

„Zaboravljena baština, drveni oltari u Istri“, interdisciplinarna radionica (Regional Express, 20. listopada 2018.)

Drvene skulpture i oltari na području Rovinja (Grad Rovinj – Rovigno, 22. listopada 2018.)

Održana radionica „Drvena skulptura i oltari na području Rovinja i Rovinjštine“ (Glas Istre, 24. listopada 2018.)

Patrimonio culturale dimenticato. Esempi di scultura lignea a Rovigno e in Istria (La Voce, 28. listopada 2018.)

-
Kontakt: Vlasta Zajec

Vaša narudžba

Pregledajte košaricu

U ovoj rubrici

NovostiObavijesti