Obavijesti
Festival znanosti

De Coloribus Andreae Buvinae

U srijedu 10. travnja 2019. s početkom u 20 sati u katedrali sv. Duje u Splitu održat će se serija predavanja pod zajedničkim naslovom „De Coloribus Andreae Buvinae“ u okviru ovogodišnjeg Festivala znanosti.

Festival znanosti ove se godine bavi temom boja, u trenutku kada se u splitskom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda zbrajaju rezultati netom dovršenog konzervatorsko-restauratorskog projekta koji je na vratnicama Andrije Buvine provodila restauratorica HRZ-a Žana Matulić Bilač. U razdoblju od 2014. do 2018. godine, restauratorica Matulić Bilač konzervirala je same vratnice, ali i 65 njihovih segmenata koji su u vlasništvu Muzeja grada Splita.

Osim proučavanja povijesti i tehničkih svojstava ovog monumentalnog, a fragilnog spomenika, čija iznimna očuvanost proizlazi dijelom iz činjenice što su se sačuvale na mjestu za koje su rezbarene i oslikane – istraživanje je uključilo i mnogo širu povijest drvodjelske i rezbarske spomeničke baštine na hrvatskoj obali, uspostavivši već sada značajnu bazu raznovrsnih stručnih i znanstvenih podataka. Čitav pothvat bio je predstavljen prošle godine zasebnom izložbom, znanstvenim kolokvijem i nizom predavanja. Tom prigodom bila je predstavljena idealna rekonstrukcija izvorne polikromije triju figuralnih reljefa, temeljena na mapiranju sačuvanih mikro čestica boje, u virtualnoj predodžbi Mladena Čulića (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu).

Spoznaje o izvornoj polikromiji Buvinina remek-djela u međuvremenu su postale još jasnije. Cjelovit pregled ostataka boje na vratnicama, ciljano uzorkovanje i proces analitičkog interpretiranja, na čemu je Žana Matulić Bilač sa svojim suradnicima provela punih pet godina, iznio je na vidjelo dovoljno elemenata za prijedlog cjelovite rekonstrukcije izvornog oslika vratnica – kako ih je mogao zamisliti Andrija Buvina, „pictor de Spaleto“ (kako ga spominje suvremeni zapis) davne 1214. godine. Sve to je bilo na pomoći Mladenu Čuliću u stvaranju sugestivnog virtualnog koloriranog modela vratnica, oslikanih informatički skrojenim pigmentima.

U restauratorskom zahvatu 1908. godine, vratnice su dobile novi vizualni identitet unificiranog kolorita i optičkog efekta, ali ireverzibilnog karaktera. Ovaj virtualni model u ovom je času naša jedina poveznica s mogućim izvornim izgledom Buvininih vratnica, cjelovito i autentično oslikane skulpture 13. stoljeća u Splitu, koji nam daje za pravo da ovo predstavljanje – i to u samoj katedrali – naslovimo zvučnim naslovom: „De Coloribus Andreae Buvinae“. O kontekstu u kojemu je nastao Buvinin opus magnum, te o širem značenju upravo dovršene konzervatorsko-restauratorske kampanje govorit će Joško Belamarić, u ime Instituta za povijest umjetnosti – Centra Cvito Fisković, partnera u čitavom projektu. Središnje izlaganje dat će Žana Matulić Bilač, a završno Mladen Čulić, koji će iznijeti metode i postupke rada na vizualizaciji Buvinina cjelovitog kolorita, rada kojim se bavio preko tri godine. Ovim svečanim događajem, koji se s mnogo razloga predstavlja u okviru ovogodišnjeg Festivala znanosti, moderirat će povjesničarka arhitekture Ana Šverko, iz IPU-Centra Cvito Fisković.

-

Kontakt: Josip Belamarić