Obavijesti
Edukativna radionica

Žive slike

Edukativna radionica „Žive slike“ održava se uz izložbu „Branko Balić – pozorni promatrač“ u Muzeju za umjetnost i obrt u subotu 23. studenoga od 10:00 do 12:00 sati. Radionica je namijenjena za dob od 6 do 12 godina. Sudjelovanje je besplatno, a potrebna je prethodna prijava na edukacija@muo.hr.

-
Edukativna radionica održat će se u postavu izložbe s fokusom na akciju grupe Gorgona, Adoracija (1966.). Na početku ćemo porazgovarati o tehnici fotografije općenito, o tome kako su fotografije nastajale prije izuma digitalnih fotoaparata. Zatim ćemo zajedno razgledati izložene fotografije Branka Balića, s posebnim osvrtom na seriju Adoracija.
Poznate pod zajedničkim naslovom Adoracija, „žive slike“ su performans koji je snimio Branko Balić, blizak grupi Gorgona, zabilježivši nekoliko njihovih akcija i portreta. Njegove fotografije sačuvale su atmosferu jedne od Gorgoninih akcija kojom je odana počast slikaru Juliju Kniferu. Akcija se sastojala od igre šeširima i kaputima, ljubljenja Kniferove ruke, bacanja cilindra u zrak i zajedničkog poziranja. Spomenuta zbivanja zapravo su bila duhoviti komentari formalnih ceremonija koje uobičajeno prate izložbe.
Nakon uvoda i sami ćemo relizirati sličan performans! Sudionici će dobiti uloge, a režiranu igru snimit će muzejski fotograf. Kako ne bi sve stalo na glumi, fotografije akcije ćemo ispisati pa će se akteri našeg performansa moći okušati i u fotokolažiranju.

Voditeljice: Iva Novak i Marta Kuliš Aralica (MUO)