Novosti
Izložba

Branko Balić – pozorni promatrač

Muzej za umjetnost i obrt
29. listopada – 24. studenoga 2019.

POZIVNICA

-
Retrospektivna studijska izložba posvećena fotografu i povjesničaru umjetnosti Branku Baliću (1930.–1976.) organizirana je u suradnji Muzeja za umjetnost i obrt i Instituta za povijest umjetnosti punih 40 godina nakon njegove posljednje izložbe. Prema autorskoj koncepciji Irene Šimić i dr. sc. Sandre Križić Roban, ova izložba rezultat je višegodišnje stručne i znanstvene obrade njegove vrijedne ostavštine (arhivske zbirke oko 12.000 fotografskih negativa), koja je od 1977. godine pohranjena u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Branko Balić bio je kroničar kulturno-društvenih zbivanja i umjetničkih mreža i tendencija od kraja 1950-ih do sredine 1970-ih godina u Hrvatskoj. Kontinuirano je snimao atelijere umjetnika, arhitekata i dizajnera, odnosno mjesta gdje su nastajali umjetnički radovi i vibrantne suvremene umjetničke prakse. Velik dio opusa čine portreti javnih osoba, prvenstveno likovnih i kazališnih umjetnika. Njegov arhiv vrijedan je resurs za istraživanje povijesti umjetnosti, opusa umjetnika i umjetničkih tendencija, povijesti oblikovanja i dizajna, kazališne i filmske umjetnosti, no i fenomena s područja urbanizma i arhitekture 20. stoljeća u Hrvatskoj i regiji.

Izložba obuhvaća stotinjak suvremenih ispisa digitaliziranih izvornih negativa, nekolicinu sačuvanih vintage fotografija, privremenu biblioteku s izdanjima u kojima su objavljene njegove fotografije te prateći kratkometražni dokumentarni film.

Pružajući kontekst za revalorizaciju umjetničkog opusa fotografa, namjera ove izložbe je i potaknuti javnu raspravu o nezavidnoj poziciji fotografskih ostavština u Hrvatskoj, koje danas rijetko imaju priliku postati dio institucionalnih programa primarne zaštite, istraživanja i valorizacije, a zbog čega ostaju nedostupna kulturnoj javnosti.

Popratni program uz izložbu uključuje par predavanja, edukativnih radionica i panel razgovor na temu osobnih fotografskih ostavština.

-
Organizatori: Muzej za umjetnost i obrt i Institut za povijest umjetnosti
Autorice koncepcije: Irena Šimić (IPU) i Sandra Križić Roban (IPU)
Kustosice: Irena Šimić (IPU), Sandra Križić Roban (IPU), Iva Prosoli (MUO)
Kustosica za izložbe MUO: Adriana Belay
Vizualni identitet: bilić_müller studio
Postav izložbe: Mirna Horvat
Stručna suradnica IPU: Lina Šojat (biblioteka)
Digitalizacija: Paolo Mofardin, Irena Šimić
Fotografi: Paolo Mofardin (IPU), Srećko Budek (MUO), Vedran Benović (MUO)
Priprema i tisak fotografija: Fini print (Ivan Kuharić)
Lektura: Aleksandra Vagner
Prijevod: Marina Schumann
Edukativna radionica MUO: Iva Novak
Restauratorica MUO: Ksenija Pintar
Voditelj informatičke službe MUO: Zoran Svrtan
Tehnička realizacija: Tehnička služba MUO
Voditeljica tehničke službe MUO: Irma Huić
Marketing MUO: Vesna Jurić Bulatović, Vesna Validžić, Marija Jurkić
Odnosi s javnošću MUO: Andrea Gerenčer

-
Izložba je realizirana uz financijsku potporu Grada Zagreba i Instituta za povijest umjetnosti. Pripremni radovi sufinancirani su 2017. godine sredstvima Ministarstva kulture Repulike Hrvatske.

-
Sponzori: Crescat d.o.o., G3 Spirits d.o.o.

-
Korisni linkovi:

IPU
https://www.ipu.hr/article/hr/432/fotoarhiv-branko-balic

MUO
http://athena.muo.hr/?object=linked&c2o=14670

-
Kontakti:
Irena Šimić
Sandra Križić Roban