Obavijesti
Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji

Prislonjena slika: čitajući Nastu Rojc i Anu Mušćet

Dr. sc. Sandra Križić Roban sudjeluje na međunarodnoj konferenciji Memory, Word nad Image: W. G. Sebald's Artistic Legacies, koja se u organizaciji Sveučilišta u Amsterdamu, Sandberg Instituta i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu održava u Amsterdamu od 12. do 14. prosinca 2019. godine.

U izlaganju naslovljenom „Prislonjena slika: čitajući Nastu Rojc i Anu Mušćet“, predstavit će se fotografski opus Naste Rojc, umjetnice rođene pred kraj 19. stoljeća i obrazovane na umjetničkim školama u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj. U procesu vraćanja njezina ušutkanog glasa umjetnica Ana Mušćet u stripu Ja borac u tehnici nefiksiranih kolaža izradila je niz intimnih iskaza, privremeno okupivši materijal tretirajući ga kao priliku za susret. Umjesto fotografiji imanentnog „hvatanja prizora“, upotrijebila je dijelove snimaka i crteža iz Nastine ostavštine, ali i one prisvojene iz drugih izvora. Pritom je zauzela stav da prošlost, događaji i činjenice ne postoje, već samo postoji tumačenje. Između riječi i slika otvara se prostor gdje se čitatelj i autor spajaju; to su mjesta za osporavanje i stvaranje novih subjektiviteta, ali i govora o emancipatorskim rodnim politikama, ženskom autorstvu i destabilizaciji uvriježenog historiografskog kanona u skladu s „pozicijom nesmještenosti“ Naste Rojc.

Primjenom sebaldijanske optike, složenu intertekstualnu interpretaciju Ane Mušćet predstavit će se kao kompoziciju sastavljenu od travelogija, činjenica, fikcije, slika i teksta. Ovim izlaganjem međunarodna će se javnost upoznati s povijesnim pozicijama žena koje su zbog svojim rodnih pozicija bile višestruko marginalizirane. Izlaganje je govor o povijesti i suvremenosti koja tu povijest interpretira, složeno iz niza slojeva jednako kao što to čini umjetnica Ana Mušćet, čije je djelo te osobito način „prisvajanja“ elemenata iz prošlosti blisko osnovama sebaldijanske „metode“.

Više informacija o programu konferencije potražite ovdje.

-
Kontakt: Sandra Križić Roban