Projekti

Vizualne komunikacije u Hrvatskoj u kasnom srednjem i ranom novom vijeku: minijatura, grafika i knjižna ilustracija

Projekt ustanove

Istraživanje u okviru projekta obuhvaća one fenomene i pojave likovne umjetnosti u razdoblju od oko 1400. do oko 1800. godine na području Hrvatske koji se u prvom redu povezuju s tada novim medijima mehaničkog umnažanja teksta i slike: tiskanom knjigom i grafikom. Dakako, nemoguće je provesti oštro odvajanje tiskane knjige i slike od rukopisnih medija. Zbog isprepletenosti i međusobne uvjetovanosti kulturnih impulsa, potreba i čimbenika koji stoje iza njihove proizvodnje, novi i tradicionalni mediji nužno se promatraju u zajedničkom djelovanju u okvirima odgovarajućih društvenih kauzaliteta i potreba.

U okviru istraživanja obradit će se sljedeće skupine medijskih nositelja ključnih za razumijevanje onovremena vizualne komunikacije u Hrvatskoj:

  • iluminirane i ilustrirane liturgijske knjige
  • iluminirane knjige svjetovnog i administratrivnog karaktera (pravni kodeksi, statuti, povelje, comissioni)
  • grafike i ilustracije u knjigama votivnog sadržaja
  • grafike kao predlošci drugim slikovnim medijima (štafelajno i zidno slikarstvo, skulptura, umjetnički obrt).

Cilj je projekta produbiti saznanja o različitim aspektima vizualnih komunikacija na području Hrvatske tijekom kasnog srednjeg i ranoga novog vijeka. Hrvatska se pritom promatra kao povijesni teritorij uključen u državnopolitičke tvorevine Ugarskoga kraljevstva, Habsburškoga carstva i Mletačke Republike odnosno Osmanskoga carstva, s posebnim statusom Dubrovačke Republike.

-
Voditelj projekta
dr. sc. Milan Pelc, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Stručni suradnici: fotograf, knjižničarka, dokumentaristica

Trajanje projekta: 2019.–2023.

Šifra projekta: PU-IPU-2019-7