Obavijesti
Time Machine Project

Big data of the past

U srijedu 15. siječnja 2020. s početkom u 9:30 sati na Sveučilištu u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14) održat će se jednodnevni skup Time Machine National Day Croatia, posvećen temi „Big data of the past“.

Time Machine je paneuropski FET Flagship CSA projekt, pokrenut 2017. kao Horizon 2020 Large-Scale Research Initiative Programme, posvećen razvoju velikih digitalizacijskih i računalnih infrastruktura i umjetne inteligencije (AI) s ciljem umrežavanje europske kulturne baštine i njezine dostupnosti putem mrežnih stranica i aplikacija. Četiri su osnovna stupa projekta: Znanost i tehnologija, Rad, Mogućnosti primjene i Doseg i inovacije, a projektna infrastruktura uspostavljena je kroz Time Machine Organization (TMO), kao održivu zajedničku platformu za budući razvoj i istraživanje u području tehnologije, znanosti i kulturne baštine i njihovo pozicioniranje u nove strateške europske programe za iduće desetljeće.

S više od 500 uključenih institucija TMO čini najveću europsku mreže akademskih, istraživačkih i kulturnih ustanova i IT sektora, u kojoj aktivno sudjeluju i hrvatski članovi koji su organizirali nacionalni TM dan s idejom predstavljanja TM projekta zainteresiranim dionicima iz područja humanistike, kulture, znanosti, IT i istraživačkog sektora kao i nacionalnih aktivnosti vezanih uz ICT i kulturnu baštinu. Sudjelujte u hrvatskom TM danu i saznajte više o ovim aktivnostima.

U programu sudjeluju: prof. dr. sc. Damir Boras, dr. sc. Vlatka Lemić, dr. sc. Thomas Aigner, prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, prof. dr. sc. Nikola Mišković, dr. sc. Nataša Jermen, prof. dr. sc. Vlatka Rajčić, dr. sc. Ljiljana Kolešnik, dr. sc. Koraljka Kuzman, Marijana Glavica i Kristijan Crnković.

Program skupa možete preuteti ovdje.

Više informacija o projektu i organizaciji Time Machine možete saznati ovdje.

-
Kontakt: Ljiljana Kolešnik