Fototeka
Fotoarhiv

Fotoarhiv Branko Balić

Fotoarhiv Branko Balić osnovan je 1977. godine kao zasebna zbirka unutar Fototeke Instituta za povijest umjetnosti. Sadrži oko 12.000 c/b negativa, koji prezentiraju djela umjetnika sa svih područja likovnih umjetnosti (slikarstvo, kiparstvo, arhitektura, primijenjena umjetnost, posebno keramika i dizajn) i fotografije ambijenata većinom iz 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća. Velik dio opusa čine portreti osoba iz javnog (pretežno likovnoga i kazališnoga) života u Hrvatskoj.

Svoje fotozapise Branko Balić je izvorno vodio prema tematskim grupama: Slikarstvo i kiparstvo; Muzeji i galerije; Dizajn, primijenjena, arhitektura, industrija; Pejzaži, vedute, gradovi, običaji, turizam; Portreti, događaji, manekeni.

Zbirka je 2009. godine prošla reviziju tijekom koje je gradivo adekvatno arhivski pohranjeno u beskiselinske polipropilenske i pergaminske vrećice (Marinka Fruk, Marko Jandrić). Učinjena je nova inventarizacija zbirke, koja je od tada podijeljena u tri tematske cjeline (portreti, djela, razno). Gradivo zbirke je pretraživo kroz računalni sustav s detaljnim stručnim opisima. Sustavna digitalizacija zbirke započeta je 2014. godine i provodi se u fotolaboratoriju Instituta (Irena Šimić, Paolo Mofardin). Izbor iz cjeline portreta dostupan je u mrežnoj fotogaleriji.

-
Pogledajte:
Fotoarhiv Branko Balić – popisi

-
Preuzmite:
Branko Balić (pdf, 8 MB)

-
Vezani linkovi:
Branko Balić – Pozorni promatrač (MUO, 2019.)
Fotografija u Hrvatskoj: Branko Balić (HRT, 2016.)
Branko Balić (1930.–1976.): fotografije (MUO, 1978.)

-
Kontakt: Irena Šimić